Mark Van Eygen biografie (1955)

Biografie Ι Mark Van Eygen (1955)

Biografie

Een fascinerende zoektocht om leven in een tekening, schilderij of sculptuur te krijgen en daarmee emotie over te brengen. Enkele lijnen op papier zetten en er komt een figuur uit tevoorschijn. Nog meer lijnen en meer kleur en het wordt een feest. Stukken wegzagen en –hakken uit een boomstam en er komt ook een figuur uit. De nerven tekenen mee en maken het dode hout weer levend.

Met de jaren ben ik meer ‘materialist’ geworden: sterke pastel waarmee je tegelijkertijd tekent en schildert, kleurrijke acrylverf die kracht uitstraalt, warm en mooigenerfd fruit- en notenhout. Al van jongs af aan had ik een fascinatie voor gezichten en handen, maakte ik karikaturen. Ik volgde les aan de Academie van Mortsel bij Ferre Van Gysel en kreeg van Bob Stikkers veel steun en goede raad en tips. Sindsdien heb ik het niet meer losgelaten en is er nog beeldhouwen bijgekomen: vrij grote houten sculpturen, met vaak de menselijke figuur als onderwerp. Vrijwel jaarlijks een tentoonstelling.

In Lethas, waar ik les gaf (Nederlands Tweede Taal) Rouppeplein Brussel, stonden mijn schilderijen en beelden jarenlang tentoon. Nu nog in Koca vzw, Van Schoonbekestraat 131 in Antwerpen.

Workshop modeltekenen

Samen met Myriam Voet geef ik ook regelmatig workshops modeltekenen in De Kaleidoskoop in Mortsel. Wie wenst kan in mijn atelier ‘les’ komen volgen in portret en in werken met materialen zoals pastel en acryl.

Geef je eigen ‘dode’ boom ook een nieuw leven

Misschien ben je erg gehecht aan die boom in de tuin die je met spijt in het hart moet (laten) kappen. Samen kunnen we zoeken naar een beeld dat in de boom zit. Met kettingzaag, slijpschijf, schuurmachine en beitels wil ik dat uitwerken. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bekijken.

Van een oude wilg heb ik een sculptuur mogen maken in de saunatuin van Fitopia. Met kettingzaag, slijpschijven, schuurmachines en beitels ben ik de boom te lijf gegaan..
De opgesloten figuur kan niet anders dan slank zijn. De wetten van de zwaartekracht blijven ook voor een dode boom gelden, en daar heb ik rekening mee moeten houden.. Het was boeiend om die vormen tevoorschijn te zien komen. Hierbij mijn interpretatie van het beeld. Aan jou om er je eigen versie van te maken en te kijken naar het fantastische materiaal dat hout is: warm, levendig, kwetsbaar en sterk tegelijk…

De geboorte van een dode boom

Wordt het een vrouw die een boom baart? Wordt het een plant die naar de hemel wil? Of is het de pop van een vlinder, lang voor hij vlinder wordt? Ze zitten alle drie gevangen in de boom, zelfs hun vrouwelijke vormen kunnen ze niet vrijuit laten gaan, maar ze proberen ruimte te veroveren. De boom helpt hun vormen mee tekenen, met een fijne nerf en een vloeiende lijn, maar ook soms met knoesten die in de weg zitten. De boom werkt tegen, wortelt de vrouw in de aarde, hoopt haar leven voor altijd vast te houden, zijn tweede leven is hem te veel waard. Ook het tweede leven van de boom is ten einde. Zijn derde leven is gevat in woorden die wakker worden als jij ze leest.

Copyright Mark Van Eygen 2012 - 2022.   Website Designer.